Gratis verzending binnen Nederland vanaf € 50,- | Bezoek onze winkel op Strijp-S in Eindhoven

Dát is vilt!

Vilt, wat is dat eigenlijk? Die vraag ontvang ik tegenwoordig regelmatig. Zelf weet ik het eerlijk gezegd ook pas sinds ik het zelf maak. Ik kende de lapjes vilt wel van de poppetjes die ik als kind knutselde, maar eigenlijk had ik er nooit over nagedacht wat voor materiaal het precies was.

Vilt uit losse wolvezels

Onverwachts begonnen we tijdens de eerste les van de cursus Textielbewerking die ik enkele jaren geleden volgde met vilt maken. Het kostte wat moeite, maar na enkele uren en best wat spierkracht had ik een stevig kleedje in mijn handen, in blauwe en groene kleuren. Ik weet nog dat hoe verrast ik was dat dit kon ontstaan uit een berg losse wolvezels.

Wolvilt

Vilt is een dichte, niet-geweven stof gemaakt van wol of een ander materiaal, zoals polyester. Bij Vilt & Meer verkopen we voornamelijk zacht vilt dat gemaakt is van merinowol. Een deel van de vilten producten maak ik zelf, een ander deel wordt gemaakt in Nepalese viltateliers. Daarnaast verkopen we producten van fabricagevilt. 

Viltproces

Een manier om het te maken is door plukken lontwol in verschillende lagen, haaks op elkaar te leggen. De schubben van de wolvezels haken in elkaar. Door de wol nat te maken met warm zeepwater en er vervolgens over te wrijven, krimpen de vezels en ontstaat een dikke, stevige stof. De ingrediënten van vilt zijn dus: wol, water, zeep, warmte en wrijving.

Hobbymateriaal

Wil je zelf eens proberen om vilt te maken? In de winkel van Vilt & Meer op Strijp-S in Eindhoven verkopen we alle materialen die hiervoor nodig zijn, waaronder goede olijfzeep en zakjes lontwol. Ook leggen we je graag uit hoe het moet.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd